VacciCheck®

Vaccineren is maatwerk!

De wetenschap staat nooit stil en daardoor staat is ook de diergeneeskunde (gelukkig) continue in ontwikkeling en beweging.

Mede dankzij de jarenlange goede vaccinatiebeleid in Nederland zijn vele ziekten als hondenziekte, kattenziekte, parvo, leverziekte, ziekten welke we nog maar sporadisch zien. Toch blijft het opletten met deze ziekten zeker nu tegenwoordig een zeer groot percentage van de huisdieren uit het buitenland komt waar niet altijd hetzelfde risicoprofiel is, als in Nederland. Hoewel het risico op een ziekte in Nederland misschien niet heel groot is, kunnen de gevolgen bij besmetting voor uw huisdier wel desastreus zijn.

Was vroeger het inzicht dat je niet genoeg kon doen aan preventie worden tegenwoordig toch ook de neveneffecten hiervan tegen het daglicht gehouden.


Vaccineren heeft veel voordelen maar er zijn ook wel nadelen.

Bij een vaccinatie worden immers de ziektekiemen of delen daarvan direct ingespoten. Verder loop je normaal maar 1 ziekte tegelijk op, bij vaccinatie worden vaak meerdere tegelijk ingespoten. Helaas is het vaccin altijd ook een beetje verontreinigd met de voedingsbodem waar de ziektekiemen op gekweekt zijn. Dit zijn voor het lichaam vreemde eiwitten waar het immuunsysteem ook op reageert. Dit kan zich op verschillende manieren in bijwerkingen uiten. Om het vaccin goed te houden wordt er ook een conserveermiddel aan toegevoegd ook dit kan een belasting voor het immuunsysteem zijn.

Al jaren is er is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond & kat te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat “de cocktail vaccinatie” niet meer jaarlijks nodig is. In Dierenziekenhuis Groningen vaccineren we daarom al jaren de grote cocktail nog maar eens in de drie jaar. Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt. Dit laatste is tegenwoordig ook in de praktijk zelf te controleren met hulp van de Vaccicheck®.
Dat biedt u, als eigenaar, een nieuwe keuze. Naast de keuze om het meest recente ‘standaard’ vaccinatieprotocol te volgen kunt u ook kiezen voor een individuele vaccinatiebegeleiding


Wat is vaccinatiebegeleiding en hoe doen we dat?

Niet inenten is namelijk ook geen oplossing. Meten is weten. Het beste is om alleen te vaccineren als uw dier dat nodig heeft.

Tijdens een jaarlijkse gezondheidscontrole zal er een risicoprofiel voor uw huisdier worden bepaald. Dit is afhankelijk van de leeftijd van het dier, de vaccinatiegeschiedenis, de leefomstandigheden. Indien er twijfel is of het volledige vaccineren wel noodzakelijk is, kan de VacciCheck® worden uitgevoerd.


De Vaccinatie-check test.

Bij de VacciCheck® wordt er een titer bepaal. De titer is een maat voor de afweer. Het geeft aan hoeveel antistoffen in het bloed zitten. De VacciCheck® geeft aan of uw huisdier voldoende antistoffen heeft tegen de ziekten waartegen wordt gevaccineerd. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig. Deze controle gebeurt door een bloedtest.

Waarvoor kan worden getest

  • Hond: Parvo, Hondenziekte (distemper) en besmettelijke leverziekte

  • Kat: Niesziekte (herpes en calici) en kattenziekte (panleucemie)

De ziekte van Weil (leptospirose) en de kennelhoest voor de hond en de niesziekte voor de kat hebben geen langdurige bescherming en worden dus ook niet getest. **

Volgens het nieuwe besluit van Divebo geeft een positieve uitslag van deze test in het vaccinatieboekje van uw huisdier, u gewoon toegang tot asiel en pension. Een pensionhouder mag echter altijd zelf zijn regels bepalen. Wij raden u dus altijd aan deze regels na te vragen in het pension waar u uw huisdier wilt laten verblijven.


Voor wie is de VacciCheck® aan te raden?

  • Elk dier, waarvan de eigenaar wel goede bescherming wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen

  • Elk dier die een overreactie heeft laten zien(allergisch)

  • Elk dier met een onbekende voorgeschiedenis heeft

  • Elk dier die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad

  • Voor situaties waarbij controle van de ‘beloofde’ bescherming wenselijk is, zoals bijvoorbeeld bij pups

Neem voor de werkwijze en kosten contact op met een van onze werknemers.

**) Uitzondering voor katten die niet buiten komen

 

Geplaatst op 5 maart 2019

Meer news

8 apr
Vacature paraveterinair

26 feb
Aanpak Ring Zuid

5 feb
Gewijzigde openingstijden zomerperiode 2024

5 jun
Vakantie

1 nov
Vacature trimsalon