Vakantiekriebels

Voelt u de vakantiekriebels ook al met dit mooie weer? Neemt u uw huisdier straks mee of heeft u een oppas dan wel logeeradres voor hem/haar geregeld? Wat het ook moge zijn, denk in elk geval ook aan onderstaande zaken wanneer u uw vakantie voorbereidt!

* Zorg voor voldoende voer en medicatie, zeker als uw huisdier een speciaal dieet krijgt. Vraag aan het begin van de week om een nieuw recept, dan hebben we voldoende tijd om te zorgen dat het aan het einde van de week binnen is, mochten we het niet (meer) op voorraad hebben!

* Blijf voor vlooien en teken behandelen, ook als uw huisdier in Nederland blijft. Met dit warme weer kan er zich snel een vlooienplaag ontwikkelen in huis!

* Informeer op tijd bij het pension welke vaccinaties er nodig zijn. Voor honden is in bijna 100% van de gevallen de kennelhoest verplicht. Het is verstandig om deze minimaal 1-2 weken voor pension-opname te geven en moet jaarlijks herhaald worden. Controleer ook of de jaarlijkse vaccinaties van uw huisdier nog up to date zijn.

Voor katten moet de katten/niesziekte vaccinatie up to date zijn en een enkel pension wil ook dat de neusdruppel voor Bordetella gegeven wordt.


Neemt u uw huisdier mee de grens:

*Zorg ervoor dat u in het bezit bent van een geldig dierenpaspoort, dit is verplicht om met uw dier naar het buitenland te reizen.

*De rabiës (hondsdolheid) vaccinatie is verplicht en dient minstens 21 dagen voor vertrek gegeven te worden en up to date te zijn. Wij vaccineren met een rabies vaccine dat 3 jaar geldig is.

* Informeer dan ook gelijk bij ons welke extra bescherming gewenst is voor de ziektes die voorkomen in het buitenland. Zeker als u zuidelijker of oostelijker gaat zijn er ernstige infecties die worden overgedragen door teken en muggen en die hier in Nederland niet voorkomen. U kunt hier ook informatie over vinden op www.cvbd.org

* We hebben een vakantie checklist voor uw huisdier en een folder over buitenlandziektes voor u klaar liggen op de kliniek.

* Is uw huisdier gechipt? Voor de huisdieren die meegaan een must, maar ook voor de thuisblijvers een aanrader! Check tevens of de registratie gegevens nog kloppen!


Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan uw huisdier soms toch besmet raken met een buitenlandinfectie. Of misschien heeft u hier nog nooit rekening mee gehouden en leest u er nu hier voor het eerst over. Uw dier hoeft niet gelijk ziek te worden tijdens de vakantie of kort na thuiskomst. In sommige gevallen duurt het langer en ontstaan er eerst atypische klachten.

Het is mogelijk om te screenen op een besmetting, zonder dat uw huisdier ziek is, door middel van een bloedtest. Dit is wat anders dan een bloedtest bij een ziek dier en daarom wachten we het liefst 5 maanden na thuiskomst met het uitvoeren van deze test. Dan heeft het lichaam de tijd gehad om voor de meest voorkomende aandoeningen voldoende antistoffen op te bouwen. Daarmee wordt de testuitslag betrouwbaarder.

Geplaatst op 3 juli 2018

Meer nieuws

Contact

Dierenziekenhuis Groningen
Vechtstraat 74
9725 CW Groningen

T: 050 5263255
E: info@huisdierenkliniek.nl