De Gouden Poot

* Decemberactie

Zonder huisdieren kan het leven saai en doelloos worden. Helemaal als je, om welke reden ook, thuis komt te zitten. Geen werk, geen geld en geen eten voor mens en dier. Voor mensen is er veel geregeld, maar voor de dieren blijft de hulp erg achter. De Gouden Poot kan goedwillende baasjes helpen om hun dieren goed te blijven verzorgen en dus thuis te houden.

Dit doet de Gouden Poot door middel van:
• de dierenvoedselbank
• vervoer van uw dier naar dierenarts*
• chippen en registreren van uw huisdier*
*Voor het gebruik van deze diensten vragen zij een minimale vergoeding

Naast onze collega’s, willen wij dus ook aan u vragen om een bijdrage te leveren voor dit goede doel. Dus heeft u nog iets liggen, kunt u dat T/M 20 DECEMBER 2018 bij ons aan de Vechtstraat 74 afgeven, dan zorgen wij er voor dat het op het juiste adres afgeleverd wordt.

Op deze manier zorgen we er met elkaar voor dat ook deze dieren er comfortabel bij zitten en zijn de baasjes niet genoodzaakt hun geliefde huisdier weg te doen.


* Vuurwerkangst! De do’s and don’ts

Vuurwerkangst

Met december in het zicht groeit de zorg hoe we ook dit jaar weer oudejaarsavond door moeten komen. Veel dieren zijn bang voor vuurwerk en/ of onweer. Jammer, want deze angst is niet nodig! Het vervelende is bovendien dat de angst vaak na elke oudejaarsavond erger wordt en daarnaast kan generalisatie optreden. Onweer, of het dichtslaan van een deur wekken de angst dan ook op. In de meeste gevallen kan er zeker wat aan deze angst gedaan worden door thuis maatregelen te treffen en/of gedragstherapie te volgen. Daarnaast zijn in sommige gevallen ondersteunende middelen en/ of medicatie nodig.

Hieronder wat enkele handige tips.

Do: Zorg voor een veilige vlucht- of verstopplek. Als het dier zich veilig voelt, is hij minder gestrest. Dek deze zo nodig toe met een dekbed of slaapzak, zodat het geluiddempend werkt.

Don’t: Zoek het vuurwerk niet op. Dit zorgt voor onnodig veel stress en is vaak geen (goede) manier om het dier aan de knallen te laten wennen. Bovendien kan het voor gevaarlijke situaties zorgen.

 

Do: Als uw dier niet te angstig of gestrest is, leid hem af met voedsel, een speeltje of een lange wandeling. Als het dier geestelijk moe is, hebben ze minder energie om bang te zijn.

Don’t: Straffen. Het is onnodig en werkt vaak averechts. Het dier begrijpt niet waarom u hem straft. Ga vooral ook niet troosten, maar blijf steunend in de buurt. Een dier kent het troosten niet en zal denken dat hij beloond wordt voor het angstige gedrag en dat wát er gebeurd, ook inderdaad eng is.

 

Do: Doorgaan met de dagelijkse bezigheden. Schrikken is normaal, vervolgens urenlang stressen is onnodig. Uw dier merkt dit ook aan u.

Don’t: Laat uw dier niet alleen thuis op oudejaarsdag en laat hem niet naar buiten. Katten kunnen bijvoorbeeld in hun paniek voor een auto springen en dit willen we natuurlijk vermijden. Vergeet de kattenluikjes, schuur- douche- en kelderraampjes niet dicht te doen. Voor de hond alleen de nodige plas- en poeprondes.

 

Do: U kunt gebruik maken van kalmerende middelen op basis van feromonen, homeopatisch/ natuurlijke middelen of, als dat niet voldoende werkt, via tabletjes van de dierenarts.

Don’t: Koop geen tabletjes via een dierenspeciaalzaak. Deze tabletjes werken in bijna alle gevallen verlammend. De dieren lijken dan rustig, maar krijgen alle knallen en flitsen nog net zo hard, dan niet harder mee.

 

Tip: Chip uw dier of laat de chip nog even controleren bij een dierenarts. Mocht uw dier ontsnappen, dan kan hij weer teruggebracht worden bij de eigenaar bij vondst. Is uw dier gechipt? Controleer dan op www.chipnummer.nl of zijn of haar chip goed geregistreerd staat!

Tip: Is oud en nieuw achter de rug en is of blijkt uw dier bang voor het vuurwerk? Begin dan op tijd met de training. Zorg dat alles normaal wordt. Schrikken mag, maar stressen is niet nodig!

 

Wij hebben een honden- en kattengedragsdeskundige binnen de praktijk. Dus voor vragen of passend advies, neemt u dan contact met ons op.

Geplaatst op 23 november 2018

Meer Nieuws

2 jul
Besteldag medicatie + vacature trimster

5 mrt
VacciCheck®

3 jan
Castratie/Sterilisatie actie kat