Kat in de trimsalon

Ook katten komen regelmatig bij ons in de trimsalon en onze trimsters hebben dan ook ruime ervaring met katten.
De meeste katten komen voor een kambeurt of alleen nagels knippen. Maar soms komt het voor dat ze veel klitten in de vacht hebben en een uitgebreidere vachtverzorging nodig hebben.

Over het algemeen zien we langharige katten, maar ook kortharige katten hebben soms extra vachtverzorging nodig.
Vaak zijn dit oudere dieren die zichzelf minder goed kunnen verzorgen omdat ze bijvoorbeeld stijver in de ledematen zijn en niet overal meer bij kunnen.
Ook kan ziekte een rol spelen. Katten met bijvoorbeeld suikerziekte (die vaak nog niet goed onder controle is) hebben een veel vettere en moeilijker te verzorgen vacht die soms niets liever lijkt te doen dan vervilten. 

 

Klitten en vervilten

Voorkom dat uw kat teveel klitten krijgt. In de winter komen meer katten gemakkelijk in de klit te zitten omdat ze dan beginnen met verharen. 
Vraag tijdig hulp bij onze trimsalon, mocht de vachtverzorging door uzelf niet lukken. Een klein klitje is makkelijker en sneller te verwijderen en voor de kat is het minder vervelend en ook minder pijnlijk.

Katten die volledig vervilt zijn moeten vaak worden geschoren. Dit ziet er niet heel mooi uit, maar is wel noodzakelijk.

Als u te lang wacht wordt een klit groter en kan de vacht uiteindelijk gaan vervilten. Het risico dat een narcose nodig is om de kat volledig en goed te behandelen wordt dan veel groter.
Uiteraard proberen wij zo veel mogelijk katten te behandelen zonder ze onder narcose te brengen. Veel katten laten zich in een vreemde omgeving goed behandelen. 

Het is in ieder geval belangrijk om een kat die veel klitten heeft zit niet te wassen, omdat de vacht dan nog meer gaat vervilten (het werkt net als wol; de haren worden enkel meer in elkaar getrokken).

Als u uw kat thuis gewassen heeft adviseren wij u om het dier zo goed mogelijk droog te maken, het liefst föhnen om directe klitvorming te voorkomen.

 

Aanleren

Het is belangrijk om al van jongs af aan te oefenen met borstelen en kammen. Hoe jonger de kat met deze verzorging vertrouwd raakt, hoe gemakkelijker hij/ zij dit de rest van zijn leven zal toelaten.

De meeste vachten laten zich het beste met een universele borstel en kam onderhouden.
Vergeet gebieden als de oksels, de plekjes achter de oren, onder de buik en de binnen- en achterkant van de achterbenen niet. Op deze plekken ontstaan erg snel klitten en ze worden vaak snel vergeten met de verzorging. Als er geen klitten zitten hoeft u niet bang te zijn dat u uw kat pijn doet. 

 

Contact

Dierenziekenhuis Groningen
Vechtstraat 74
9725 CW Groningen

T: 050 - 526 32 55
E: info@huisdierenkliniek.nl