Vachtverzorging van de Hond

De vacht van een huisdier is bijzonder belangrijk. Het geeft een dier op vele manieren bescherming o.a. tegen  warmte, kou, ziektekiemen, beschadigingen etc. Een goede verzorging is dus belangrijk. Alle honden hebben vachtverzorging nodig, of het nu om een kortharige of een langharige hond gaat.

Een goede vachtverzorging bereik je door een dier met enige regelmaat te kammen en/ of te borstelen.  Hoe vaak u moet borstelen is afhankelijk van het vachttype, de leeftijd van de hond, de weersomstandigheden,  of het dier aan het verharen is en waar en welke activiteiten met de hond zijn gedaan. Een goede verzorging biedt meteen de gelegenheid om de huid te controleren op eventueel aanwezige vlooien, teken, wondjes, bulten etc.

Door te borstelen worden losse haren verwijderd, klitten voorkomen, vuil en huidschilfers worden verwijderd en de huid gemasseerd.  De huidmassage zorgt voor een goede doorbloeding van de huid en stimuleert de talgafscheiding. Talgvet is nodig voor de verzorging van de buitenkant van de haar.

Er zijn verschillende kammen en borstels te koop in de winkel, maar niet iedere kam en borstel is geschikt voor elke vacht. Gebruik degelijk materiaal, wat goed in de hand ligt. De voorkeur gaat uit naar een stevig handvat (hout) en ijzeren tanden. Een borstel wordt gebruikt om haren te ontwarren, bij honden met een langere vacht is een kam een must. In het algemeen geldt:  hoe langer de vacht hoe grover de tanden en hoe dikker en dichter de vacht hoe langer de tanden. Mocht u twijfels hebben, dan kunt u bij ons altijd informatie vragen in de trimsalon. Wij beschikken ook over een assortiment kammen en borstels, welke we verkopen in de trimsalon.

De meeste huishonden verharen in het voor- en najaar. Door temperatuurverschillen wordt de dikkere wintervacht verruild voor een dunnere vacht en in het najaar weer voor een dikkere wintervacht.  Onze honden brengen ook veel tijd binnenshuis door waar de omgevingstemperatuur vrijwel gelijk is.  Hierdoor zal het verharen verspreid over het jaar voorkomen en niet in twee korte periodes van heftig verharen. Haaruitval in huis kan overlast veroorzaken en dat kunt u tegengaan door uw hond wekelijks te kammen en dagelijks als uw hond in de verhaar periode zit.

Als u uw hond gaat kammen, zorg dan voor een goede, stevige en stroeve ondergrond. Denk ook om uw eigen houding. Een tafel kan uitkomst bieden.  Bij kleine hondjes  kan men bijvoorbeeld ook gebruik maken van een strijkplank en die strak tegen de muur plaatsen. Zorg er wel voor dat de hond er niet van af kan springen en laat hem nooit alleen op tafel staan! Begin met het kammen op de rug. Begin achter de oren en ga door naar de staart. Daarna de poten en de kop en als laatste borst, buik en liezen. Kam altijd met de haarrichting mee en werk van boven naar onder. Prijs uw hond de hemel in als u alles hebt gekamd, zodat hij het kammen (weer) leuk gaat vinden!  Het versterkt de band die u met hem heeft.

Mocht het nou zo zijn dat uw hond erg vies is, dan kunt u hem na het kammen ook wassen met een goede hondenshampoo. Het is een fabeltje dat klitten er door een wasbeurt uitgaan. Altijd eerst goed kammen anders gaat de hond alleen maar meer verklitten. Met klitten kan de shampoo ook niet overal goed op de huid komen. Om de shampoo goed over een hond te kunnen verdelen is het vaak raadzaam deze eerst met water te verdunnen. Na het wassen natuurlijk goed uitspoelen en drogen met een handdoek. Eventueel kunt u hem droogföhnen. Als u het niet ziet zitten om uw hond zelf in uw piepkleine douche te wassen, dan kunt u uw viervoeter ook bij ons in de trimsalon wassen of door ons laten wassen.

Door een goede vachtverzorging en een regelmatige goede trimbeurt hebben honden met een allergische aanleg over het algemeen veel minder medicatie voor hun huidprobleem nodig.

Onze tips:

  • Maak voor uzelf een vaste bostel/ kam volgorde zodat u nooit plekken vergeet.
  • Kijk ook goed tussen de tenen, naar de huid zelf, oren, nagels en gebit.
  • Durf te investeren in goed materiaal om uw huisdier mee te verzorgen.
  • Zorg ervoor dat uw hond de vachtverzorging leuk vindt. Dat scheelt een hoop!
  • Lukt het om wat voor reden niet om de vacht goed te verzorgen, wacht dan niet te lang met het inschakelen van hulp van een goede trimster. Hoe langer men wacht hoe vervelender het vaak wordt voor alle partijen.
  • Soms vertelt een vacht u als eerste dat er iets mis is. Naast vachtverzorging zal ook de voeding en de algemene gezondheidstoestand een groot effect hebben op de vachtkwaliteit van uw huisdier. Als u twijfelt over de vachtconditie van uw huisdier is het altijd raadzaam dit met een dierenarts of trimster te overleggen.

Mocht u nog vragen hebben over de vachtverzorging van uw hond dan kunt u ons altijd vrijblijvend bellen of even langskomen.

Namens ons, Jaimy en Yvonne, de trimsters van Dierenziekenhuis Groningen

Contact

Dierenziekenhuis Groningen
Vechtstraat 74
9725 CW Groningen

T: 050 - 526 32 55
E: info@huisdierenkliniek.nl