Trimtechniek

Wat gebeurt er met uw hond in de trimsalon?

Wanneer u uw hond naar een trimsalon brengt, moet u hem enkele uren afstaan. De hond moet gedurende een vrij grote periode stil staan op een tafel waarbij er een vreemd persoon aan zijn lichaam zit. Best spannend dus.
Doorgaans is het verstandig om uw wensen, de overdracht en het afscheid kort te houden. Hoe langer u uw hond blijft knuffelen, hoe onzekerder hij wordt. Het moet toch gebeuren en hij is in goede handen. Voor sommige dieren geldt juist dat ze rustiger met de eigenaar erbij zijn. Informeer hier gerust naar. Onze trimsters zullen u wel een eerlijk antwoord geven.

Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht van de hond wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. (Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem het ontklitten besparen.) Uw hond wordt getrimd op een manier die past bij het vachttype. Indien uw hond gewassen wordt, zal hij nu het bad in gaan, waarna hij met een föhn weer gedroogd wordt. Wanneer de vacht geheel droog is, kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht.

Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje "vreemd" gedraagt, zoals springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas heel kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het "gevoel". En…u vergeet natuurlijk niet uw hond te vertellen hoe mooi hij geworden is, want uw hond is altijd de mooiste!

Voor een goede trimbeurt is gemiddeld 2 uur ingepland. Mocht er onverwacht iets tussenkomen, zeg dan de gemaakte afspraak zo snel mogelijk, minimaal 24 uur van te voren, af. Er kan dan een nieuwe klant ingepland worden. Voor het niet tijdig afzeggen van een afspraak zijn wij genoodzaakt kosten in rekening te brengen.

Welke trimtechnieken zijn er?

Plukken: Schnauzers, de meeste Terrierrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt.

Effileren: Spaniels, Setters, Retrievers, en honden met soortgelijke vachten worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd.

Knippen en scheren: Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk wenselijk model.
De Shih Tzu wordt bijvoorbeeld ook met de getande schaar geknipt om zo een natuurlijk lijkende vacht te behouden.

Ontwollen: Newfoundlanders , Berner Sennenhonden, Chow Chows, Keesachtigen, Poolhonden en honden met vergelijkbare vachtsoorten kunnen in de ruiperiode ontwold worden. Hierbij wordt met verschillende materialen zoveel mogelijk los haar verwijderd.

Kammen en borstelen: Kortharige honden die verharen knappen ook erg op als ze bij de trimmer zijn geweest. Met behulp van speciaal gereedschap wordt zoveel mogelijk los haar verwijderd. Langharige honden kunnen ook terecht voor periodieke was- en borstelbeurten.

Hoe vaak moet uw hond naar de trimsalon?
Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht van het dier en uw wensen. Maar om u toch een idee te geven:

  •                         Poedelvachten                       4-8 maal per jaar
  •                         Ruwharige vachten                2-4 maal per jaar
  •                         Spaniëlvachten                      4-6 maal per jaar

Als u bedenkt hoeveel uren er aan uw hond gewerkt wordt, zal de prijs van het trimmen u niet tegenvallen!

Contact

Dierenziekenhuis Groningen
Vechtstraat 74
9725 CW Groningen

T: 050 5263255
E: info@huisdierenkliniek.nl