Hond in de trimsalon

Een bezoek aan de trimsalon is voor een hond een spannende aangelegenheid. Gedurende een lange periode staat de hond stil op een tafel, waarbij een vreemde persoon continu aan hem/haar zit. Ook het wassen en föhnen zijn handeling die spannend zijn.
Met geduld en een rustige benadering door zowel de trimster als de eigenaar, kan de hond leren een positieve associatie te hebben met een bezoek aan de trimsalon.

Na de trimbeurt kan het zijn dat uw hond zich onrustig gedraagt door bijvoorbeeld meer te schudden, springen en zichzelf besnuffelen. Aan de ene kant moet de hond wennen aan het andere gevoel in zijn vacht en op de huid, maar het is ook een uiting van de spanning. 

Zorg er voor dat de dag(en) voorafgaand aan en na een bezoek aan de trimsalon de hond voldoende rust heeft en krijgt. Voldoende slaap en rustige wandelingen met veel gelegenheid tot snuffelen zijn belangrijk.

Het is verstandig om uw wensen m.b.t. trimbeurt en het tijdelijk achterlaten van de hond kort en rustig te houden. Voor sommige dieren geldt dat ze rustiger zijn met de eigenaar erbij. Informeer hier gerust naar.

 

Behandeling

De vacht van de hond wordt helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. Wanneer u zelf uw hond regelmatig goed kamt, kunt u hem het ontklitten besparen.

De hond wordt altijd gewassen in een speciaal bad dat omhoog en omlaag kan wat de instap vergemakkelijkt.
Het is ook mogelijk om bij ons uw hond te laten wassen, zonder dat uw huisdier verder getrimd wordt. Denk hierbij ook aan een wasbeurt met medicinale shampoos.

Vervolgens wordt de hond gedroogd met een föhn. Om te voorkomen dat het geluid van de föhn te hard is aan de oren, krijgt de hond (mits hij/zij het toelaat) een zachte elastische band over de oren. Honden horen immers vele malen beter en zijn gevoeliger voor geluid dan mensen.

Wanneer de vacht geheel droog is, zal de hond verder worden behandeld, afhankelijk van de vachtsoort en uw wensen.

 

Trimtechnieken

Plukken
Schnauzers, de meeste Terrierrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Daarbij wordt de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.

Effileren
Spaniëls, Setters, Retrievers, en honden met soortgelijke vachten worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd.

Knippen en scheren
Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk wenselijk model.
De Shih Tzu wordt bijvoorbeeld ook met de getande schaar geknipt om zo een natuurlijk lijkende vacht te behouden.

Ontwollen
Newfoundlanders, Berner Sennenhonden, Chow Chows, Keesachtigen, Poolhonden en honden met vergelijkbare vachtsoorten kunnen in de ruiperiode ontwold worden. Hierbij wordt met verschillende materialen zoveel mogelijk los haar verwijderd.

Kammen en borstelen
Kortharige honden die verharen knappen ook erg op als ze bij de trimmer zijn geweest. Met behulp van speciaal gereedschap wordt zoveel mogelijk los haar verwijderd. Langharige honden kunnen ook terecht voor periodieke was- en borstelbeurten.

 

Regelmaat

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht van het dier en uw wensen. Maar om u toch een idee te geven:

  • Ruwharige vachten  2-4 maal per jaar
  • Spaniëlvachten        4-6 maal per jaar
  • Poedelvachten         4-8 maal per jaar

 

 

 

Contact

Dierenziekenhuis Groningen
Vechtstraat 74
9725 CW Groningen

T: 050 5263255
E: info@huisdierenkliniek.nl