Katten in de trimsalon

Ook katten komen regelmatig bij ons in de trimsalon. De meesten voor een kambeurt of alleen nagels knippen. Maar helaas komt het ook voor dat ze in de klit zitten. Vaak is het dan voor de eigenaar om wat voor reden dan ook, niet mogelijk geweest om de kat goed en regelmatig te kammen. Soms is een kat ook  gewoon niet van plan om mee te werken.

Vaak zijn het langharige katten die komen maar ook kortharige katten zien we regelmatig. Bij kortharige katten zijn het vaak oude dieren die zichzelf minder goed kunnen verzorgen. Ook kan ziekte soms een rol spelen waardoor het voor de kat en de eigenaar moeilijker is om een vacht te verzorgen. Katten met bijvoorbeeld suikerziekte, welke vaak nog niet goed onder controle is, hebben een veel vettere en moeilijker te verzorgen vacht welke soms niets liever lijkt te doen dan vervilten. Oude katten kunnen bijvoorbeeld ook gewoon veel stijver zijn waardoor ze niet meer overal bij kunnen.

Ook bij katten is het belangrijk om al van jongs af aan te oefenen met borstelen en kammen. Hoe jonger de kat met deze verzorging vertrouwd raakt, hoe gemakkelijker hij/ zij dit de rest van zijn leven zal toelaten. De meeste vachten laten zich het beste met een universele borstel en kam onderhouden. Veel katten hebben een hekel aan het kammen van de achterhand. Dit heeft soms ook te maken met dominantie. Wen uw kat er gewoon aan en zet wel door als uw kat aangeeft het niet leuk te vinden. Als er geen klitten zitten hoeft u echt niet bang te zijn uw kat pijn te doen. Vergeet gebieden als de oksels, de plekjes achter de oren, onder de buik en de binnen-/ en achterkant van de achterbenen niet. Op deze plekken ontstaan erg snel klitten en ze worden vaak snel vergeten met de verzorging.

In de winter komen meer katten gemakkelijk in de klit te zitten omdat ze dan beginnen met verharen.

Mocht het om de een of andere reden niet lukken en komen er toch klitten in, vraag dan tijdig hulp bij onze trimsalon. Het is voor ons gemakkelijker om een klein klitje te verwijderen dan dat u wacht tot het er heel veel meer zijn. Voor de kat gaat het veel sneller, is het minder vervelend en ook minder pijnlijk. Voor u is het ook goedkoper. Als u te lang wacht is het risico dat er een narcose nodig is om de kat volledig en goed te behandelen veel groter.

Katten welke volledig vervilt zijn moeten vaak worden geschoren. Als we eerlijk zijn ziet dit er nooit echt heel mooi uit. 

Wij proberen zo min mogelijk katten onder narcose te brengen. Veel katten laten zich in een vreemde omgeving beter behandelen. Ook het feit dat een vreemde ze onder handen neemt werkt vaak rustgevend.

Het is in ieder geval belangrijk om een kat welke in de klitten zit niet te wassen. Het eindresultaat is een kat die helaas nog meer in de vilt zit. (Het werkt net als wol; de haren worden enkel meer in elkaar getrokken.)

Als u een kat thuis gewassen heeft adviseren wij u om het dier zo goed mogelijk droog te maken, het liefst föhnen om directe klitvorming te voorkomen.

Nogmaals: Voorkomen is beter dan genezen. Kom tijdig naar onze trimsalon als kammen problemen geeft. Wij hopen u zo snel mogelijk met de juiste tips, adviezen en uw kat met de juiste verzorging te helpen. 

Contact

Dierenziekenhuis Groningen
Vechtstraat 74
9725 CW Groningen

T: 050 5263255
E: info@huisdierenkliniek.nl